La wea es bacan wn

Hej svenskar.
 
Lite dagboksskrivande. I söndags var det traditionell empanadalunch med mormodern och några timmars kortspel. Här spelar de med spanska kort som är helt annorlunda än de med klöver och kungar och sånt. 
 
Syskonen var kramiga efter att inte ha setts på länge. Vesna lagade ravioli med tomatsås eftersom båda vi gillar italiensk mat (och hon har bott i Italien i några månader). Nu har de båda storasyskonen åkt hem till sina respektive städer.
 
Mamma kolla vad jag har gjort!!! Tamy har problem med sin axel och behövde tejpa den så jag hjälpte till, så himla kul att tejpa en axel med stretchtejp asså ni anar inte!
 
Maskrosor!!!!!!!! Dessa vackra blommor alltså! Blev så glad när jag upptäckte att de fanns här också!
 
På måndagen hängde jag med en kompis och han kan engelska rätt bra så jag fuskade men märkte att jag ändå smög in spanska uttryck. Sedan träffade jag en annan kompis, Yuyú, här på favorestaurangen Dino's och vi tog igen allt som hänt under lovet, nästan helt på spanska!
 
På tisdagen (ja, fortfarande ledigt) drack jag varm choklad här på favoritcafét med Flo. Sedan stack vi hem till henne.
 
En vackert hus när vi väntade på taxin som sedan förde oss hem till mig. Vi läste tjejtidingar och lyssnade på Veronica Maggio.
 
Tillbaks i skolan! Men det betyder inte lektioner och plugg för SKIT musikalen är nästa vecka så nu måste vi repa varje dag från morgon till kväll!!!!!!!!!!!! Alltså jag måste beundra chilenarnas sätt att planera. Både igår och idag spenderade jag all min tid i det där orkesterhörnet. Vi har fortfarande flera sånger kvar som vi inte ens gått igenom och jag måste verkligen öva, förvirringen är total. Fast det verkar bara vara jag som är stressad (förrutom musikläraren som börjar tappa tålamodet) som vanligt, för här ordar sig allt tillslut. Bara vi stannar hela imorgon och kommer klockan 10 lördag morgon. 
 
En hjärtfrukt! Den andra okända frukten här i Sydamerika (den första var kaktusfrukt) men jag kommer inte ihåg vad den heter. Smakade lite Italien men vågade inte äta mycket pga att jag är ett stackars allergibarn.
 
Idag, mitt i repet, gick brandalarmet och det var dags för TSUNAMIÖVNING! Inte för att det någonsin varit en tsunami här, 2010 var en liten jordbävning men inget mer. Aja, hela skolan gick upp till Avenida España, satt en stund i solen och gick sedan tillbaka till skolan. 
 
Alla andra skolor var tvugna att gå upp till samma gata, tur att vår ligger så högt uppe. Här ser ni en pojkskola.
 
Nu är klockan halv 11 vilket är mycket sent! Imorgon sticker Tamy till huvudstaden för ett YFU-läger så jag kommer vara ensam tills på onsdag. :'(
 
Nos vemos!

Fler intressanta skillnader

Under tidens gång har jag plockat på mig några fler skillnader mellan Sverige och Chile. Men såklart är min synvinkel på saker och ting smal, vet ju bara hur det är att bo i just min värdfamilj, min stad och gå till just min skola (som är en privatskola). 
 
* I skolan använder tjejerna inget smink, fast håret är viktigare, det görs olika flätfrisyrer hela tiden.Till skillnad från en hel del tjejer i svenska skolor där alla klär upp sig till perfektion varje dag. När jag går ut på fest klär jag mig ungefär som jag gjorde i den svenska skolan. Dock har jag hört att när sommaren kommer kommer klänningarna också.
 
* Alla har smeknamn. Antingen en förkortning på förnamnet eller något helt annat. Som Youtube. 
 
* Det är få som använder säkerhetsbälte och att en personbil bara är till för 5 personer betyder inget. En gång satt vi 7 pers i en taxi! Finns det hjärterum finns det stjärterum, alla ska med!
 
* Chilenare älskar att fota sig själva och varandra när de gör något och lägger upp allt på facebook och Instagram. Det är därför min facebookprofil är aktivare än aldrig förr! Och ja, killar tar också egopics. 
 
* Här i Punta Arenas bor de många som är ättlingar till kroatiska familjer som emigrerade hit för länge sedan. Många i min skola har efternamn som slutar på "vic", så som min familj.
 
* Tandställning är mycket vanligt. Mina tänder måste vara en katastrof, haha.
 
* Här är det inga problem att ligga i sängen till klockan 12. Och resten av dagen också. Svenskarna skulle få ångest av att inte ha gjort något vettigt med deras liv och mänsklighetens bästa men här tar man vara på de dagar man får vara obetydlig.
 
* Ingen källsortering what so ever. Allt I samma papperskorg; papper, mat, glasflaskor, mjölkpaket, metal.
 
Det var det for now. 

En espanol

Nu ska jag skriva om spanskan. 
 
Fast det är svårt. För det är så abstrakt men samtidigt så närvarande. Jag tror min hjärna jobbar nonstop med spanskan; lagrar, sätter ihop, kommer ihåg, hittar det glömda och sliter. Under lovet har jag gjort framsteg, det känner jag. Uttryck kommer naturligt och när jag chattar används slang. Vid lunchkonversationer förstår jag ord, och ifall jag anstränger mig, bitar av sammanhanget. Jag är bra på att fråga eftersom frågor utgör majoriteten av det jag säger och jag kan hålla en vettig konversation om ämnen jag vet och har ordförråd för. Med grammatiken tar jag lättaste vägen ut, bara för att bli förstådd och överleva. Presens, en futurum och en dåtidsform, that's all. De andra formerna vet jag om men hör faktiskt inte användas så mycket, eller så tror jag de är okända ord utan att fatta att de är enkla verbböjningar. Igår sa jag till familjen att rätta mig, fast bara litegrann, för nu har jag snackat i snart två månader och allt har kanske varit helt fel, haha. Uttalet har jag ingen aning om om jag har eller inte. Jag försöker bara prata som dem.
 
Jag har såklart blivit tvingad att prata svenska av mina kompisar och det känns så främmande, som att jag knappt förstår själv eller ens hör att jag pratar, svårt att förklara. Men jag börjar förstå hur litet svenskan är, ett totalt främmande språk från nordligaste sidan av jorden. Bokstavskombinationerna är helt annorlunda, allt de hör är konstiga ljud. Alltid när Sverige eller svenska kommer upp refereras det till Tyskland eller att det låter som tyska. Hell no! Liksom nej, jag och Sverige har inget med Tyskland att göra. Fast det är klart, härbortifrån ser man ingen skillnad, det får jag hålla med om. 
 
 

Elevar un volantin

I lördags tog Tamy och jag en sväng med bilen.
 
Här är huset! Och Sultán, en sur Tamy, flaggan och nationalträdet. 
 
Vi åkte till en fonda, typ en marknad, och kastade lite ringar på flaskor och åt churros, friterade sticks med manjarkräm i. 
 
 
Att man alltid måste posera med främmande människor. Aja, asado i alla fall.
 
Sedan åkte vi ner till havet! Den 21a september var den officiella vårdagen och det är faktiskt lite varmt i solen. Det var lågvatten vilket visade upp en vacker strand. Vi kom hit för att flyga drake!
 
Men draken var trasig, stackarn. MEN kanske för att Tamy döpte den till NEJ.   ?!?!? Som hon uttalade nejsh.
 
Efter mycket pill och misslyckanden och omdöpning till JA gick vi ut igen och försökte. 
 
Sen dog den ännu mer än innan. Så vi satte oss i bilen och läste våra böcker med bilrutan nere och lyssnade på vågorna. 

Raqueteando

Igår testade jag en ny sport! Snöskovandring! Jag, Tamy och två av hennes kompisar åkte till skidcentret som också hyr ut snöskor. Vi gick en slingring vacker led på den snö som var kvar upp till toppen av berget, fick en fantastisk utsikt där man såg absolut hela Punta Arenas och travade sedan skidbacken ner. Jag måste säga att likheterna med längdskideturerna i mitt kära Grövelsjön var många och sorgliga och underbara. Vi tar oss en titt. Ungefär hälften av bilderna är Tamaras och några har hennes kompis tagit. 
 
 
Väl nere käkade vi asado; grillspätt och completo med pebre och tomat, det var SÅ GOTT.
 
Annars var jag så fruktansvärt trött. Råkade somna vid matbordet för pallade inte att förstå vad de sa, haha. Här har vi hittat en kartongbit som inte fungerade som pulka men som solstol, passade mig perfekt.

Feliz 18!

Den stora dagen var kommen! Efter fest i huset kvällen innan började familjen vakna runt 11, 12. Sedan satte vi på små klädprydnader i Chiles färger och åkte iväg till nationaldagsfirandet som är detsamma varje år med samma människor/traditioner/mat/hus och där stannade vi till inpå småtimmarna. 
 
Här sparar man inte på vare sig krut eller ballonger. Det är lite svårt som svensk att förstå tyngden av en självständighetsdag när Sverige aldrig varit någon annans land än sitt egets. 
 
Ååå hahaha. Bästa traditionen. Varenda person var tvungen att berätta ett skämt, sin cencuro. Alltså, grova snuskskämt avlöste varandra mellan skratt, rop och applåder. Barn som gubbar som mammor som tonåringar, alla gillar snusk. Eftersom jag är ganska insatt i svordomar och fula ord förstod jag när slutpoängen kom men annars skrattade jag bara för att skratt smittar. Såklart skulle la gringa (=utländskan, vanligt förekommande smeknamn) också säga ett skämt. Tamara skrev ner det och jag läste det nervöst innantill men det blev succé i alla fall. Llegue a Chile sin saber nada, y de a poco voy aprendiendo, vi que en la enyehuecia, llegan los viejos verdes y hay que, salir corriendo. 
 
Branko, en kille i traditionella kläder och jag med Pisco sour - Chiles nationaldryck tror jag. Förrutom nationens födelse är denna dagen till för att dricka. Här lär jag mig inte bara spanska, min kunskap om alkohol har vuxit tremendously! Pisco med citron (som ovan), pisco med cola (sk piscola, obligatorisk på fest), vin med jordgubbar, vin med glass (ses längre ner), öl, vodka osv osv... Skulle kunna skriva ett helt blogginlägg men eftersom att dricka inte är ett av mina största intressen får det räcka nu. 
 
Barnbordet. Att det alltid ska vara ett barnbord på kalas! Fast vi hade kul ändå, här spelar vi dudo, ett komplicerat men kul tärningsspel.
 
Här är en efterrätt. Torkad konserverad persika i sås med typ bulgur? Gott faktiskt. Glömde fota maten men massa empanadas såklart och en soppa innehållande majs, grönsaker, kyckling, ris, potatis och pumpa. Varför separera mat och mat, varför inte äta allt på en gång? Fast såå gott. 
 
Matfestens huvudnummer. Ett lamm och två grisar; fast döda, skinnade och uppspända över eld i 5 timmar. "Typical Magallanes!" Men alltså. Gud så gott. 
 
 
Vesna utropade att där står det på svenska! Jag sprang dit, letade ivrigt... och länge. Nej. Nej snälla kära lilla. Jag vet inte vilket språk det är men det är inte svenska. 
 
Här sitter jag vid baren och blandar till en brasiliansk drink med en charmig gubbe och en tjej i min skola. 
 
Det som kvarstod efter jag ätit upp allt kött. En liten anatomilektion i sig.
 
Jag hade en blond utländsk kompanjon! En tjej från Minnesota som gör ett omfattande projekt här nere i Patagonien. Hon kunde spanska och med henne hade jag nog de längsta och mest innehållsrika konversationerna på spanska hittills! Konstigt det där, att man pratar spanska bäst med de som borde vara en lättnad att få prata engelska med. 
 
Vitt vin med ananasglass. Jag har slutat bli förvånad. Får komma ihåg att här är det jag som är konstig, inget annat. 
 
Äntligen dags för dans! Nationaldansen cueca såklart. Sedan allt möjligt Chilenskt.
 
Systrarna Covacevich.
 
Här kör vi danslektion! Vesna är dansgalen. Vi demonstrerade rörelserna till Danza Kurudo.
 
När det räckte med dans för min del, eftersom det inte kommer så naturlig för mig = jag vet inte hur man gör, stack jag vidare för att spela kort med några vänner. Det var fullmåne så hela bakgården lystes upp av månljus. Ett mycket fint avslut på min chilenska nationaldag.
 
Dagen efter var de bakfullas dag. På kvällen åkte vi dit igen för att äta rester, skratta åt vad vi gjorde igår och spela kort. Huvudena av lammet och grisarna desikerades och åts. Här spelar vi ett kortspel där förloraren får ordet chanco skrivet på armen, det var så kul!
 
Tamara är proffesionell schackspelare sedan barnsben (annars också proffs på alla sporter och hyperaktiv) så hon kickade some ass medan vi andra tittade på och drack varm choklad.
 
Oj, så lång och mycket det blev. Jag är som en turistguide, haha. 
Nu ska jag sova. Godnatt!
 

La naturaleza

Märker ni att jag skriver alla rubriker på spanska? Ambitiösa lilla jag *slänger med huvudet*
 
I måndags kom storebrorsan från Valdivia så nu är hela familjen samlad och huset fullt av människor. Nu är det ledighet som gäller vilket betyder att den annars låga stressnivån sänks ännu mer vilket gör mig stressad av bara tanken. Aja, spontant som alltid stack Branko, Tamy och jag ut till vildmarken och en sjö (!!!) för att flugfiska, se Sultan förvirrat lufsa omkring (stadshund som han är) och läsa. Det såg faktiskt lite ut som Sverige och våren är påväg så jag var glad. 
 
 

Aviación Militar Chilena

När stoltheten endå är igång passar de flesta på att visa upp vad de har. Militären till exempel. Min värdmamma jobbar på något sätt inom militären så jag, hon och nyanlända storasystern Vesna från Santiago besökte basen för att kindpussas med en massa människor (jag bor i en väldigt populär familj, haha), ta foton på helikoptrar och se på både flyg- och dansuppvisningar.
 
Jag och Juaniii.
 
Vesna till vänster.
 
 
Ja. Lite så. Sedan blev det cueca.
 
Vesna hoppade in, haha. 
 
På kvällen hade vi myscena med asado. Rodri var stolt över lamrevbensspjällen från familjens farm på Eldslandet.
 
Jag hade blivit bjuden till två fester den kvällen och efter mycket beslutsångest och diskussioner med systern åkte jag iväg till den ena vilket var skitkul. Kom hem 4 imorse (vilket ioförsig inte är sent alls) och idag har jag fått feber. Blir omsorgsfullt ompysslad av mamman med termometer, tabletter, ispåse och jag måste stanna i sängen och dricka mycket. Även fast jag nu har en ursäkt till att ta det lugn på riktigt och att jag är sådär lite mysigt småsjuk bara suger det för mina klasskompisar är ute och har kul och jag vill också!
 
Hejdå!

Viernes en el colegio

I fredags var det lite förpepp inför nationalfirandet i skolan. Själva nationaldagen är på onsdag. Vi slapp ha några klasser och gled mest runt och gjorde ingenting, kollade på lekar och nationaldräkter och käkade empanadas. Jag bidrog med att ta med mig min chilenska flagga.
 
Vicki, Cote, Gabi, yo, Yuyú
 

El viaje a Argentina DOS

Den sista dagen åkte vi i en lång busskaravan ut i vildmarken och GLACIÄREN. Jag satt och tittade ut absolut hela resan dit för naturen var så fantastisk och att fota den skulle bara ha förstört upplevelsen. Vidsträck stäpp, snötäckta berg, betande kusiner till lamor och plötsligt syntes flytande isblock på den blå vattenytan. Efter ett stycke serpentinvägar var vi framme. 
 
Asså fyfan va coolt. Fatta vad med respekt. 
 
 
Okej, dags för gruppfoton.
En del av hela kören. 
 
Sedan plockades det fram instrument och så sjöng vi Heal The World i lite olika takter och tonarter men det var fint iallafall att få sjunga vid en glaciär.
 
Hehehehehe okej. Tillslut åkte vi därifrån.
 
 
Vi besökte en jättemysig Librobar, bar med böcker.
 
På kvällen var det dags för galakväll nummer två. De här ungarna tog hem skiten med sina trumskills. 
Eftersom jag nu befinner mig på continenten av spontanitet började vi dansa till all tangomusik vilket var skitkonstigt och skitkul. 
 
Nästa dag bestod av bussresa hem med hamburgekäk i en annan Argentinsk stad. På kvällen då jag kommit hem trotsade jag tröttheten och gick ut och dansade med mina kompisar!
 
Och det var denna resa. Nu har nationalfirandet börjat med buller och bong, nästa vecka är jag ledig!

El viaje a Argentina UNO

Vi tar det i två delar. Här kommer första.
 
Det Patagoniska låglandet. Kullarna ni ser varade ett litet tag i närheten av Punta Arena men sedan blev det helt platt. Totalt av ingenting. Bara livlös stäpp så långt ögat kunde nå. Sedan immade bussrutorna igen.
 
Vid gränsen där det fanns grå rävar.  Fyra timmar var det alltså. 
 
Väl över på den argentinska sidan smekte solen dessa kullar. (Få inga andra bilder i era huvuden nu.)
 
Utsikten från hostellfönstret. 
 
Vi var på lite olika skolor och sjöng. Detta är skolan som anordnade allt, Upsala College. Upsala??!?!?
 
Ett dagis. Notera att flickorna bär rosa, pojkarna bar blått.
 
Vi turistade lite i byn. 
 
De chilenska flickorna sprang överlyckliga till bokaffären och plockade på sig tjocka buntar med böcker. I Argentina är allt nämligen mycket billigare. Vissa hade önskemål från deras föräldrar att köpa med saker.
 
Stolta svensken torkar en liten tår. Annars ser jag Scanialastbilar, dansar till svensk house, pratar om Zlatan och diskuterar smaken på Absolut Vodka (om jag bara visste hur den smakar dock). 
 
Här, i detta spejsade casino, hölls galan. 
 
Jag köpte mig The perks of being a wallflower på spanska men jag nog vänta lite med att läsa den. Vill ju kunna njuta lite också.
 
(Chilenare älskar gruppfoton.)
 
Sedan samlades alla körer/orkestrar för att leka lekar. Argentinarna har en annan stil än chilenare märkte jag, typ coola hipsters som gärna ser sura ut. Men killarna var snygga.
 
Rep och väntan. 
 
Äntligen dags! Lärarna sa att de skulle lägga upp framfrädandet på youtube så ni kanske får se det. 
 
Nu ska jag i panik förbereda en presentation om genus tills imorgon. Chao! 

En Calafate

Hej. Nu är jag på körresa i Argentina. Bussresan skulle ta 8 timmar, fair enough, men eftersom administrativa saker ska vara complicerade väntade vi FYRA timmar vid gränsen för bussbolaget hade glömt ett tillstånd. Efter 13 timmar kom vi äntligen fram, middag vid 11 och läggdags vid 1. Jag måste vänja mig vid att sent inte betyder sent här.
 
Vi kommer sjunga på en gala med andra körer ikväll och imorgon med T-shirtar med skolans tryck eftersom vi alltid representerar skolan och vår region. På fredag blir det utflykt  och jag kommer få se min första glaciär.
 
Just nu sitter vi runt ett bort i matalen som har wifi och de pratar och jag lyssnar, my life story.
 
Chao chao!

El primero mobilskal ever

En vacker morgon anländer jag till skolan som vanligt. Öppnar bildörren till ljudet av Abbamusik, säger chao och när jag kliver ut faller mobilen ur skolans mjukisbyxor ner på marken. Tre småsprickor vid knappen, några rispor på kanten, några tårar och insikten att den är utan försäkring senare har ett skal inköpts. Utbudet var inte det bästa dock och detta var det snyggaste av tre alternativ. "Det matchar din hårfärg." säger Tamara. Antar att det är något positivt, haha.
 
 
Vill ni veta något kul?
Tack vare någon kille i el quarto har jag fått ett smeknamn som jag nog kommer dras med för evigt.
Youtube.
Men vad bra. "Holaa Youtuube! Como estas? Jajajaja". 

Nu kan jag dö känd

Asså. Knäppaste grejen. Vi hade körrep som vanligt och plötsligt kommer TV-killar in och börjar filma oss. Det var inför vår körresa till Argentina och körfestivalen. Såklart sjöng vi sämre än vanligt, haha. Och herregud de zoomade in på mig, såklart. Hörde att de ville intervjua mig också men det skulle ju bli lite svårt med språket där. Om ni känner er osedda och normala, åk till ett ställe där ni är de enda blonda. 
 
HAHAHAHAHA.
 
Här är länken till hela videon:
http://www.24horas.cl/regiones/austral/alumnos-del-colegio-britanico-viajaran-a-cantar-a-argentina-818507
 
Nu fick ni också höra hur chilensk spanska låter. Detta är alltså det enda jag hör och måste förstå mig på.
Later!

RSS 2.0