ANTARCTICA

I tisdags gick alltså jag och värdpappan till DAPs huvudkontor; flygbolaget som flyger till Antarktis. Det är vi två som ska åka, pappan och jag. Han fnittrade under hela visiten och promenaderna dit och tillbaka. Där fick vi möta de ansvariga för tävlingen och fick lite information. Resan blir av någon gång i sena februari och jag kommer få åka tillsammans med två ungdomar som vann utställningen om Sydpolen. Känns konstigt att jag inte gjort något arbete för att förtjäna denna resa, jag råkade bara vinna ett lotteri jag knappt visste jag var med i! Tidningen kom dit med intervjuare och fotograf och så blev jag plötsligt intervjuad på spanska om vem jag var och vad jag tyckte om Punta Arenas och den kommande upplevelsen. Vet inte om jag yttrade något vidare vettigt, inte det lättaste med ljudinspelare och kamera riktad mot en och PÅ SPANSKA med fett ändå, för dagen efter fanns artikeln på en helsida i lokaltidningen!!! Sedan posering med diplom och fotografering, tackanden och gratulationer. Gud vad jag känner mig hedrad.
HÄR KAN NI LÄSA ARTIKELN: http://www.laprensaaustral.cl/cronica/alumna-sueca-de-intercambio-fue-la-ganadora-de-viaje-a-la-antart-32312 Jag förstod faktiskt allt när jag läste den, dels för att jag visste vad det handlade om. Översätt den ni för att se vad som står! Som överdrivet mycket grädde på moset åker familjen på en 4 dagars kryssning till glaciärerna imorgon och jag är såå PEPPAD! Gud vad mycket jag får uppleva. Hade ej räknat med allt detta när jag ansökte till utbytesår i Chile. Tack.

Que lindo el día!

Men hej! Tänkte berätta om tisdagen som var extra fin. Eller innan vill jag visa en middag jag åt för mig själv för några dagar sedan.
Avokado med pebre och två empanadas, en med ost och en med köttfyllning.
Och lyxiga chokladpraliner som jag fick av min chilenska farbror. Okej, nu så. Jag vaknade utvilad och med en känsla att allt var möjligt. Nu var det Rodrigos tur att bli grattad på födelsedagen. I skolan blev det några koncentrerade stunder av plugg vilket behövdes. På lunchen gick jag, Yuyú och Pedro ut på stan för att äta.
Och det var så varmt?? Helt galet väder. De säger att dessa dagar inte kommer ofta. Heelt underbart.
Vi köpte 13 choripanes på det småkända stället Kiosco Roca som var fullt med folk som vanligt.
Vi satte oss på en bänk och åt.
Vi promenerade tillbaka till skolan men stannade utanför ingången för att sola, que rico! På engelskan läser vi inget annat än Romeo och Julia. Så varje lektion är det högläsning som gäller vilket är mycket underhållande med spansk brytning blandad med Thou art my Romeo osv. Denna dagen lyxade vi till det och gick ut oss satte oss i gräset!
Sedan gick Rodrigo och jag och gjorde en sak men det ska jag berätta mer om i nästa inlägg. Centrum var fullt med människor som njöt av solen och jag promenerade lycklig hem.
Hemma var det fin-once med tårta. Har käkat så mycket på sistone hahaha.
På kvällen cyklade vi till stranden med Reid och Barbara och det var så varmt och vindstilla och vackert.
Och det var den dagen!

Mi mejor cumpleaños

Var ska jag börja. Jag trodde inte det var möjligt att uppleva så många betydelsefulla saker på en och samma dag. Min artonårsdag var helt fantastisk. Även fast de där barnsliga mysiga födelsedagskänslorna inte riktigt fanns där. Fast det är klart de försvinner när man fyller vuxen! Vädret bjöd mig på allt det kunde; kyla, värme, blåst, vindstilla, sol, regn, snö, skymning och gryning. Vi börjar vid början tycker jag. Nämligen klockan 19:00 dagen innan då jag biologiskt sett fyllde år i Sverige. Fast det märkte jag tyvärr inte i stunden för då lyfte jag skrot på gymmet (eller rättare sagt nervöst provade lite konstiga maskiner och frågade diverse muskelknuttar). På kvällen var det dags för min kompis Rodrigos artonårsfest! Pizza och härliga människor. Vid det chilenska tolvslaget sjöng alla för mig och senare ringde pappa från Sidney och grattade, ååh min fina fina pappa!
Klockan 10:30 på morgonkvisten vaknade jag själv, hittade lite facebookhälsningar och email från svenskarna och sjöng ja må hon leva tyst för mig själv. En lite stund senare blev jag firad av mina underbara värdföräldrar med tårta och frukost på sängen. Sedan fick jag världens bästa födelsedagspresent. Hela familjen ska på kryssning till glaciärerna i Patagonien!!! Jag blev så otroligt glad och är så tacksam! Redan nästa vecka bär det av!
Jag och Pati lagade "pebre"; en chilensk sås bestående av bla tomat, vitlök och koriander (såå gott, pappa det skulle du älska) inför en grej senare idag. Klockan 12 var det dags för prat med mamma. När hon i skyperutan visade upp födelsedagskoppen med choklad, födelsedagsljusen och en blombukett brast jag i grin och hon med. Gud så jag gråter jämt. Men här fanns ingen tid att förlora! Yuyú kom och så promenerade vi till andra sidan stan för att äta sushi!
Jag tycker egentligen inte om sushi ju men måste säga att den chilenska är jättegod! Hur det nu kan vara så, men den är liksom smetig och wonderbaar!
Vi gick till torget. Vi tittade på turistgrejer och konverserade med mysiga amerikanare som alltid älskar allt och alla.
Och! Jag köpte äntligen en llamamössa! Alltså lyckan! Ni som känner mig vet hur mycket jag älskar mössor. Lagom paradoxalt att fylla 18 och se ut som 12. Och, det blåste mycket ja.
Eftersom denna stod i kylen bjöd vi över Pedro och käkade och hade det trevligt. Jag skypade också ett litet tag med mobbo Anders och kusinerna. Plötsligt ringer Juanita och säger, nej mer ropar, att jag har vunnit en resa till Antarktis och att jag skulle skynda att hämta mitt ID och att hon snart skulle komma och hämta mig. Med spanskan och det hon faktiskt sa var förvirringen stor. Yuyú förklarade en gång till och jag sprang runt och letade efter grejer, sa que? va? what? och "eeeh jag tror jag har vunnit en resa till Antarktis och jag kan inte prata mer" till de stackars svenskarna i mobilen och mina kompisar iakttar mig och skrattar och i mitt huvud finns allt och inget. Vi åker allihopa till skolan där Antarktisutställningen är. Såhär är grejen: I lokaltidningen har det funnits kuponger till ett lotteri med priset en dagsresa till Sydpolen med en valfri person. I skolan såg jag en tjej fylla i en. Juanita sa vid en lunch att hon skulle fylla i kuponger med mitt namn, som ett skämt. Men sagt och gjort, en av de 6 hon klippt ut blev dragen. Vilken jävla helvetestur. Tamy förklarade att många nu var bittra eftersom lotteriet var till för los Magallanes och så får en utlänning lotten. Men vi fick det bekräftat att det funkade ändå OCH JAG SKA FÅ ÅKA TILL ANTARKTIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! När och med vem är inte bestämt än. Men alltså jag är så tacksam för denna gåva från ovan, så glaaad! Det är som en dröm. Det är inte många människor som får möjlighet att åka till Antarktis. Vi åkte hem och försökte lugna ner oss. Samtidigt får Tamara reda på att hon med stor sannolikhet (det är ej helt bekräftat) fick brons i en nationell matematiktävling! Fatta vad coolt att hon är tredje bästa i landet! Dags för nästa sak denna galna dag. Jag fixade mig, plockade på min pebre, avokados och chucrut (vitkål i vinäger) för träffas med alla tjejer i klassen för att äta completos!
Förvåningen när min klasskompis Flo hämtar upp mig med hennes vrålåk till bil! Vi plockar upp Gabi och accelererar bort till Coni. Där mosar vi avokados och mölar i oss chips med resten av tjejerna.
Mättnaden efter en och en halv completos men gud så gott. Och jag har så fina klasskompisar! <3
Vid 12 drar vi vidare till en tjejs hus och hänger där ett tag. Här snapchattar Gabi och jag. Tillslut kom the moment; jag skulle få gå på klubb för första gången och visa upp mitt ID och säga ja, jag är arton! Väl när det gällde råkade jag ta upp mitt gymkort istället, att man aldrig lyckas. Väl inne var det superkul och vi dansade oss svettiga och jag kom i säng vid 6 medans det ljusnade utanför fönstret. Tack allihopa. Tack alla chilenare för att ni gjorde min dag så bra. Tack alla svenskar för gratulationerna på fb, mail, blogg, telefon och skype. Känns så skönt att ni fortfarande finns. (Idag vaknar jag 12, går inte ut, äter choklad och pluggar inte. Någonstans måste man ju kompensera.)

Ahora

Just nu sitter jag i skolan. Mina klasskompisar sitter och ritar teckningar med europeiska flaggor till historian och är stressade. Jag frågar varför de slösar tid på att rita istället för att faktiskt lära sig om historia. Ifall teckningen är bra gjort - högre betyg. Egentligen skulle vi ha åkt till en utomhusidrottsplan men det fanns inga bussar så vi fick stanna i skolan, inte gå hem. Satt i datorsalen en stund men sedan stack jag, den mysiga idrottsläraren och två tjejer till ut och joggade upp för trappor, styrketränade och sprintade. Det var soligt och varmt och härligt. Igår var det körkonsert för föräldrarna så idag har vi inget körrep, ganska skönt faktiskt. Ikväll ska jag till gymmet och dansa. Annars har jag faktiskt otroligt mycket plugg just nu, dels för att allt kommer nu efter musikal och tävlingar och allt, dels för att jag varit lat och spelat på min korkad-utbytesstudent-roll lite för länge. Annars är jag arton, 18, ARTON!, om 3 dagar, mierda.

Fiesta de Gala

I lördags var det dags för galan! Tamara och jag åkte till hennes kusins frisörsalong och fick våra hår gjorda. Men allt blev försenat och Tamy var jättestressad för vi skulle ha förfest hemma hos oss. Såhär fint blev mitt hår!
Snabbt på med klänning och jag och min kompis sminkade oss medans folk droppade in. Tillslut var det alldeles fullt med festklädt folk.
Jag och min dejt! Fast ni kan vara lugna, han har flickvän.
Sulti smet in och fick gos i soffan. Vid 11 åkte allihopa med taxis till skolan och balen!
Det mesta vi gjorde var att dansa, såklart. De tre alliansernas band spelade ett tag också. Vi tog en massa foton i fotohörnet som sig bör på galor så ifall jag får dem ska ni få se dem också. Efter ett tag hade alla tjejer tagit av sig sina skor (som kallas tacos!) och när de tände i taket i gymnastiksalen åkte vi hem till min granne ett tag tills Tamy och jag trötta men nöjda gick hem. Mycket bra kväll och underbart att ha fått gå på en chilensk fiesta de gala!

Dale dale dale BRITÁNICO!

I fredags var det fotbollsmatch mellan el colegio Británico och rivalskolan el colegio Aleman. Folk från båda skolorna satt på varsina läktare och hejade. Först spelade lärarna, sedan ett killag. Det var mycket fascinerande att lyssna på hejaramsorna och de mycket passionerade vrålen när något bra/dåligt hände på plan, satan vilken samhörighetsanda. Tyvärr förlorade vi de båda matcherna men kul var det i alla fall!

Tierra del Fuego 2

(Innan vi fortsätter har en en svarsstund. Anders och Mamma: Ja, familjen har en fårfarm på Eldslandet. Det kallas så för att Magellan såg från sin båt alla eldar ursprungsbefolkningen hade tänt för att skydda sig mot kylan. Astrid: Ja, det är fortfarande konstigt att fota allting. Känner mig som en turist när jag fotar saker de tycker är helt naturliga. Morgonen efter väcktes vi av en helt otrolig nyhet. Ni vet amerikanen? Han bor i en stad på Eldslandet och bestämde sig för att lifta hit kvällen innan. Vid vägkanten hade han på kvällen gjort upp en eld och övernattat själv ute i det vilda och sedan promenerat kilometerna in till gården morgonen efter! Vi hittade honom sittandes i köket sliten men levande. Jaha, ingen tid att förlora! Vi hoppade upp bakpå i bilen och skumpade runt medan Rodri körde runt på markerna. Kollade på fåren, ett träd och sedan såg vi Pedro med häst en bit bort. Vi gick dit och kollade vad som hände. Han höll på att ta bort ullen från ett dött får, sedan benen som skulle bli lunch. Magen var alldeles uppsvullen för fåret hade precis fött ett lamm. Det var så fascinerande! Vi åkte vidare och tittade på små trädplantor. Hemma vid huset sköt vi lite luftgevär, åt lunch och spelade kort.
Sedan ville el gringo (utlänningen) rida! Det såg så kul ut så jag trotsade min allergi och rädsla och red jag med! Det var helt underbart faktiskt. Det var första gången jag satt på en häst och det kändes så konstigt att ett så stort djur lydde mina rörelser. Lyckades komma upp i en trav i några sekunder men sen fick det vara nog.
(Ja, det behövs så här många bilder för det är inte ofta man ser mig på en häst.) Vid 6 åkte vi därifrån. Vi släppte av Ried vid en större väg och han blev upplockad direkt av en lastbil (vilken äventyrsanda alltså) för att sedan åkervända hem. När vi tog färjan över sundet var det nära storm. Jag gick ut och tittade ut över det vilda vattnet och vågorna stänkte över oss men från kontrolltornet tutade de att jag skulle gå tillbaka till bilen. Vi fick veta att det varit strömavbrott några timmar i Punta Arenas på grund av vinden men att det var bra nu. De sista timmarna förflöt i totalt mörker och mysig musik och när vi kom hem stupade vi i säng trötta men glada efter denna vildmarkstripp.

Tierra del Fuego 1

Förra helgen packade vi den stora pickupen för jag, Tamy och Rodrigo skulle till Eldslandet över helgen! Närmare bestämt till familjens fårfarm. Under detta dryga dygn fick jag uppleva så otroligt mycket nytt och jag pricka av ett stort antal saker jag inte sett/gjort förut i mitt snart 18-åriga liv. Resan blev också ett andningsrum för mig, som en befrielse att befinna sig på det öde pampas i den hårda vinden och slippa tänka på kompisar och skola och sånt. Bilresan tog ca 3 timmar och alla tre satt i framsätet och lyssnade på familjens klassiska roadtripmusik, cd efter cd. Tillslut kom vi fram till färjan som skulle ta oss över till Tierra del Fuego. Kolla vattnets färg! Ljust turkost men fortfarande iskallt. Vi hade turen att se två delfiner! Eller djur liknande delfiner, men jag hann inte fota dem. Vädret den här dagen var konstigt, lugnt vatten och nästan varma vindar.
Strax kom vi över till det legendariska landet av eld vilket bara var ännu mer beige stäpp. Men gud så vackert. Fotade inte mycket för det kändes som om jag då skulle förstöra det jag såg. Civilisationen var nästan obefintlig, tyckte det liknade lite öknen i USA som den ser ut i filmer när en bil åker på en spikrak väg mitt ute i ingenstans ni vet. Längst vägkanten stod vilda guanacos och i hagarna betade hästar, kor och får såklart. Annars såg vi också kaniner och flamingos! Vi kände också lukten av en skunk tydligen. Efter en stund försvann asfalten och vi körde på grusvägar.
Tillslut svängde vi in på familjens mark. Tittade lite på några planteringar och sedan körde vi in i fårhagen. Bilen hade helt galna stötdämpare, tack och lov. Vi såg nyfödda små lam och flera rävar som smög omkring bland fårflocken. Plötsligt dök en liten klunga hus upp och det var där vi skulle bo. Två personer jobbar heltid på gården och bor här ute jämt, tänk vilket häftigt liv.
Tamy och jag gick på upptäcktsfärd och fann en dal med grönt gräs, en bäck och får som bräkade fridfullt. Överallt på stäppen låg skelettdelar från döda djur. Vi följde bäcken tillbaka till huset, såg några hästar. Dagen efter såg vi också en flock vildhästar! På gården fanns flera hundar, några katter och konstiga stora fåglar.
Middagen åt vi med arbetarna; lamm som de slaktat med ben och allt och kokt potatis. Solnedgången färgade hela landskapet orange.
Stugan påminde inuti om en skärgårdsstuga och var supermysig men det är mycket enkelt utan rinnande vatten och el från ett bilbatteri. Nästa dag blir i ett andra inlägg!

Chile va al mundial!

I tisdags spelade Chile mot Ecuador om en plats i VM i Brasilien. Tamy, Rosita och jag tittade och vi vann med 2-1! (Sedan när brydde jag mig om fotboll? *Kulturanpassning*) Utanför hördes biltut och medans jag borstade tänderna för att gå och lägga mig sa Tamy: byt om snabbt, vi blir snart upphämtade! Jaha ja, sagt och gjort. Med några killkompisar körde vi runt med bilen och tutade och viftade med flaggor med resten av Punta Arenas. Det var helt galet med trafik!
 
Filmade mest men här är en bild. Vi parkerade och gick upp till plazat där fans hoppade och ropade.
 
Gruppbild från Facebook. Och såklart var TV-teamet där och Tamy kom med på nyheterna. Måste älska den regionala tvn här, de måste ha spelat in allt och alla i den här staden by now. 
 
Som ni märker är fotboll stort här. Satt och diskuterade med killarna och de vet mer om svensk fotboll än vad jag gör!! De nämde allsvenskan och alla möjliga svenska fotbollspelade och det enda jag kunde bidra med var uttalen. När de frågar hur vi firar vinster har jag inte mycket att berätta precis, haha.

El vestido de la gala

Nu mobilbloggar jag om mode!
 
Med det sagt ska jag nu berätta om förbereselserna inför galan på lördag. Tanken att vara tvungen att gå och köpa en balklänning och högklackat har tyngt mig länge, jag suger på att shoppa finkläder. Igår gick jag och Yuyú till nästan varje butik i centrum och spanade. Utbudet är inte det största och klänningarna finns bara i ett exemplar och en storlek (!), de flesta köper kläder i Santiago. Fast jag hittade en vacker klänning men tvekade att köpa den när jag fick höra priset.
 
Skor var det också ja. Provade dessa som faktiskt inte gjorde så jätteont men guuud så lång jag blir, jag behöver verkligen inte bli längre än vad jag är här! Och de är dyra och jag kan inte gå i högklackat. Struggles.
 
Idag återvände jag fast med Gabi och Cote och efter mycket om och men kom jag hem med en klänning jag provat första dagen, örhängen och armband.
Lite så, vad vet jag. Snygg är jag i alla fall. Skorna är fortfarande ett problem som ska ta tags i imorgon. O, just det, jag ska gå med en kille som heter Tomás. Det är billigare att gå i par men samkönade par är ej tillåtna. Tagga!!!

Alianza Verde Cook!

Varje år fixas en stor tävling i skolan då alla elever delas upp på tre lag och tävlar i allt ni kan tänka er för att samla poäng. Det har snart pågått i två veckor vilket har betytt ännu färre lektioner. Jag är i det gröna laget Alianza Verde Cook och dessutom drottning. Här kommer en presentation!
 
"Roliga grejen". Vi träffades hela laget hemma hos en tjej och killar och tjejer bytte kläder! Alltså guud. Killarna klagade på att det var för luftigt och jag tyckte det var fett skönt med stora brallor. 
Hahahaha! Jag, Tomás och Tamara. Såhär gick vi runt tills lunch.
 
Seba och Augustin!
 
Sedan var det dags för presentationen av alla tre allianser. Här panikstressförbereds det. Chilenare är helt otroliga på att improvisera, tänka snabbt, vara påhittiga och kreativa. I Sverige skulle vi planera veckor innan och tivla och vara perfektionistiga och vara ihjälstressade och på dåligt humör. Men här är allt möjligt!
 
Som att jag klämde på mig en tinkerbellklänning i barnstorlek som de köpt på lunchrasten några minuter innan presentation! Är inte livet till för att skämma ut sig så säg?
 
Försten ut! Snurrade runt och viftade min förtrollade stav en liten stund tills Shrek kom och fångade mig men som tur var kom Peter Pan och räddade mig! Sedan följde Mario och Luigi och de andra lagens presentationer.
 
Kungaparet/Tingeling och Peter Pan/Jag och Martin.
 
Alla klädde sig i sina färger och hejade på (fast gud förbjude om man applåderade för ett annat lag).
 
Sedan följde en stor bunt skämt, "Rey del tollo" (de fick ett okänt verktyg och skulle berätta en historia om vad det var) och immitationer av artister.
En Amy Winehouse, Avril Lavigne och en Adele, bland andra. De var grymt duktiga.
 
En ny dag i gympasalen påbörjades med detta.
 
Dans! Här älskar man att dansa. 10 par från varje lag och dansmaraton med olika stilar. Jag och min kung åkte ut rätt så tidigt (undrar varför).
 
De blev allt färre...
 
Tamy och Kaluloo spöade skiten ur det blå lärarparet!
 
Väggmålning! Alltså fett eller vad??
 
Jag hjälpte till att skriva en del av allas namn. Haha, de fick stava alla konstiga spanska namn för mig så det tog en evighet och jag brukar alltid skriva fel när det inte går att sudda. Men utbyte handlar ju om att övervinna sina rädslor och förbättra sina svagheter!
 
Inne var det sporter av diverse slag.
 
OCH KROPPSMÅLNING! Bara sådär liksom. 
 
Vår vägg och våra vinnande kroppar. (?) Ser ni nästan mitt namn i hörnet?
 
Igår var det el día del profesor! Lite smörsång och dans.
 
Jag vet inte vad de gjorde egentligen.
 
Siste men inte minst koreografierna! Vi har övat flera kvällar och det var skitkul att dansa. Här är de blåa. Om jag får tag på nån video ska jag visa er!
 
På Lördag är det La Gala då jag antagligen måste göra något med pinsamt och tillslut får vi veta vilket lag som vinner. Andra deltävlingar är förresten skattjakt, samla röster av kända personer, tårtbakning och musikband. 
 
Just nu leder vi!!!
Chao!

Mina Invierno

Förra tisdagen åkte klassen till Isla Riesco (googla var det ligger) och kolgruvan Mina Invierno för studiebesök! Lite galet vacker natur, färja, powerpointpresentation, trädplanteringar som ursäkt för förstörning av ekosystemet i området, roliga kläder och feta fartyg lastade med kol påväg till India eller liknande. Såhär såg det ut:
 
Skoja ba, ha who am i to fool. 
 
 
Det var det!
Tack und hej!

La vida

(Detta är tredje gången jag fortsätter skriva på det här inlägget så tidsordningen är helt fel och så mycket har hänt, så ta bara in all information tack.)
 
Vad har hänt dessa dagar?
 
Förra lördagen tog Tamy, jag och Rodrigo en cykeltur längst vattnet och stannade till ett tag och spelade lite basket. Sedan hem till honom för att äta tårta och sjunga låtar på spanska. På kvällen var sista föreställningen och den lyckades vi bäst med tycker jag. Efter åt alla medverkande middag på ett ställe och som sistaårseleverna fick jag en kopp med musikalbilden på!
 
Å, några dagar innan fick jag äntligen mammas brev! Att det ska ta två månader, vi hade helt gett upp hoppet om att det skulle komma fram. När jag läste det grät jag. Nu håller jag på att skriva ett brev tillbaka. 
 
Jag bakade kanelbullar!!!!!! Eller det är egentligen en lögn för resultatet liknade inte alls kanelbullar. Ett konstigt recept med bakpulver istället för jäst + okänt kök + jag suger på att baka = torra konstigt smakande kakor. Men vad offrar man inte för att hedra svenska traditioner. 
 
 
Avokadomacka och misslyckad bulle. Jag äter nog avokado varje dag här. 
 
På kvällen träffade vi amerikanaren Reid som vanligtvis bor i den lilla byn Porvenir på Eldslandet men var på beskök i PA och hans kompis. Vi pratade och spelade ett chilenskt komplicerat kortspel (som jag SKA lära mig) och jag förstod mycket av spanskan de snackade, success!
På måndagskvällen mötte vi upp den igen och åkte bil och tittade ut över staden.
 
Mormors paket har kommit!!! Lite trasigt och fullt med frimärken innehållandes denna jacka! Mycket snygg och varm och färgglad och bra.
 
En fredag åkte klassen på studiebesök på universitetet.
 
 Vi snodde godis från reklamstånd för olika kurser, spanade in andra skolor och i biologirummet fick vi se ett lik! Det bästa som hänt mig på länge. Det var helt brunt och förstelnat och öppet så att man kunde se alla organ, FETT!
 
En mysig Sultán som myser i solen rakt framför dörren. 
 
I fredags spelade Chile mot Colombia. Vi träffades på ett litet okänt ställe för att titta. Först var det 3-0 för Chile men i slutet blev det oavgjort. Här käkas något mycket chilenskt, vet ej vad det heter men gott var det. 
 
Jag har känt mig deppig en period (eller gör det hela tiden lite då och då egentligen) som det varnades att man kan känna just nu. Min fina värdmamma ser sånt och tog mig genast till ett gym (typ friskis och svettis) för att spana in stället. Nu har jag gått på ett danspass och mitt livs första spinningpass! Mycket intressant när de släcker ner i lokalen och sätter på färgade ljus som på en dansklubb och jättehög musik! Då glömmer man bort att man tränar och dansen var jättesnabb och svår och alla kunde redan koreografierna men gud vad kul! Spinningen var ett helvete men ska testas igen. 
 
MER INNEHÅLLSRIKA INLÄGG KOMMER.

Man of la Mancha

Nu kan jag med stolthet säga att jag har deltagit i en musikal. Att jag fick denna möjlighet är jag evigt tacksam för. Jag har lärt mig så otroligt mycket mer om musik och det har verkligen varit skitkul. Nu har vi klarat av de 4 föreställningarna och efter tre veckors avbrott går vi tillbaka till lektioner och plugg. 
 
Jag spelade alltså teclado - synth - och då för det mesta bassoon. Sedan lite strings, french horn, orchestral brass och clarinet haha. Musiken till Man of la Mancha växte för mig från något komplicerat och främmande till något vackert och jag njöt verkligen av sångerna vi spelade. Här är ett smakprov (på 10 min haha) som är en förlängd version på la overtura (alltså förlåt, alla språk blandas i mitt huvud) - inledningsmusiken som är så otroligt mäktig. 
 
 
Man of la Mancha är musikalversionen av Don Quijote som utspelar sig i Spanien och handlar om hans äventyr tillsammans med bla följeslagaren Sancho Panza och den undersköna Dulcinea som egentligen är Aldonza (mi nombre es Aldonza!). Här är lite dåliga bilder från orkesterhörnet under genrepet:
 
Det roliga är att jag för det mesta inte riktigt vet vad som händer på scen då vi spelar. Så jag har ingen aning om hur det ser ut när dansarna dansar och när de sjunger haha. Så det ska bli kul att få se inspelningen på DVD!
 
Ivanna, jag och Yuyú. Kostymerna är så vackra; spanskt och gammalt och tjusigt. Sminkningen däremot. Nära ser det galet ut men på långt håll ger det en ascool effekt. 
 
Rodo, Hania och Maxi. Just det, tishörten jag har på mig är den officiella musikaltröjan som alla fick. Jag har nu en bra samling skolT-shirtar. 
 
I väntan innan första föreställningen.
 
Tamara kom förbi och tittade en kväll. Hon tog med den tyska utbytesstudenten Leonie som också bor här i PA med YFU. Till höger står Barbara som precis komhem från just Tyskland och också spelade teclado. Denna och resten av bilderna är Tamys. 
 
 
 
Fancy fancy. 
Sedan kom såklart TV teamet igen och gjorde ett repotage. Titta på det här! Man kan tillochmed höra mina vacka bassoontongångar.
 
Sångerna var på engelska och dialogerna på spanska. Efter att ha lyssnat på två veckors repetition var det bra spanskaträning för mig och jag förstod väl en hel del av handlingen men inte varje ord. 
 
Snipp snapp snut, nu var denna sagan slut! Ridå.

Mapas

Hade tråkigt och nördade runt på googlemaps (kartor är bland det bästa jag vet) och kom på mig själv att jämföra mina två hemorter. Det är så kul att se på avstånd, vägmönster, tomterna, miljön, naturen. 
 
 
 
Bilderna är i samma skala och detta får mig att inse att PA nog är en småstad ändå. Men jag börjar verkligen känna mig hemma och det är underbart att allt är så nära! Gångavstånd till centrum, skolan,kompisar och havet. Nu ska jag ut och springa längst kusten!

Puerto del Hambre

I söndags gjorde jag och mina värdföräldrar en spontan utflykt på några timmar. Vi tog bilen och åkte längst kusten söderut. Vi åkte förbi landställen, lamahagar (alltså gud de är verkligen söta), skeppsvrak och vidsträckta landskap. 
 
Ser ni de snötäckta bergen i bakgrunden?
 
Tillslut kom kullar och skog! Träd! Grönska!
 
Vi kom fram till en vik med vackert målade fiskebåtar.
 
Mina fina värdföräldrar! Juani y Rodri
 
Shakira dos
 
Resans slutdestination Puerto del Hambre, Hungerhamnen. Innan chilenarna kom hit, alltså för väldigt länge sedan, kom en båt med spanjorer och bosatte sig sär men efter ungefär ett år dog alla av hunger. En trevlig liten historia som nu blivit ett historiskt landmärke. Just denna dag sken solen och det var ingen vind men annars jag kan förstå varför de inte stod ut längre. I alla fall, vi drack kaffe ur termos och åt danska kakor och jag förklarade att det här kallas picknick.
 
Vackört me träd <3 <3 <3
 
På vägen hem stannade vi till och gick ner till stranden. På klipporna bodde musslor! Just dessa producerar ett dödligt gift men annars äter man mycket skaldjur här. 
 
Det blåste upp och vågorna rullade in i slow motion till tonerna av latinsk musik från Centralamerika och Abba.